Η ΕΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ "FANCY FOOD SHOW 2017" ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η ΕΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ  στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών «Fancy Food Show 2017» που διοργανώνεται  το διάστημα 25-27 Ιουνίου στην Νέα Υόρκη  θα έχει την δυνατότητα να εκθέσει σε ένα ευρύ κοινό  το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της.

Οι επισκέπτες θα μας βρούν στο περίπτερο Νο 2007 , με  τίτλο PRODUCER ORGANISATIONSCERTIFIED PRODUCTS (Πιστοποιημένα Προϊόντα Οργανώσεων Παραγωγών)

 

Για την δημοσιοποίηση της ελληνικής συμμετοχής εκδόθηκε το σχετικό δελτίο τύπου:

 

                                                                                                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

                                                                                              Πιστοποιημένα Προϊόντα Οργανώσεων Παραγωγών στη Νέα Υόρκη

 

Με όχημα την ποιότητα, την καινοτομία και την τεχνολογική υπεροχή, δεκατρείς ελληνικές Οργανώσεις Παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς υπό την καθοδήγηση της εταιρείας ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ και σε συνεργασία με την Εθνική Κοινοπραξία των Ελαιοπαραγωγών Ιταλίας – Consorzio Nazionale Degli Olivicoltori (CNO), πρόκειται να παρουσιάσουν στην θερινή έκθεση τροφίμων και ποτών FANCY FOOD SHOW 2017, τα αποτελέσματα της μεταξύ τους συνεργασίας σε επίπεδο ιχνηλασιμότητας με τα υψηλής ποιότητας πιστοποιημένα προϊόντα τους.

 

Στο περίπτερό Νο 2007, με τίτλο PRODUCER ORGANISATIONS΄CERTIFIED PRODUCTS (Πιστοποιημένα Προϊόντα Οργανώσεων Παραγωγών) θα μπορείτε να ενημερωθείτε για:

  • Τα συστήματα ποιότητας και ιχνηλασιμότητας τα οποία εφαρμόζονται στις εγκαταστάσεις των φορέων στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΟΕΦ
  • Τα καινοτόμα εργαλεία ευφυούς γεωργίας τα οποία έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές Οργανώσεις Παραγωγών, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της ελαιοκαλλιέργειας καθώς και της μεταποίησης της πρώτης ύλης

 

Γιατί Ιχνηλασιμότητα;

  • Για την προστασία του καταναλωτή
  • Για την προστασία του περιβάλλοντος
  • Για την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων

 

Σας περιμένουμε, στο εκθεσιακό κέντρο Jacob K. Javits Center, στη Νέα Υόρκη στις 25 – 27 Ιουνίου, 2017 για να γνωρίσετε τα υψηλής ποιότητας πιστοποιημένα προϊόντα, από τις Οργανώσεις Παραγωγών Ευβοίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας-Πρέβεζας, Κυνουρίας, Λιβαδειάς, Μεραμβέλλου, Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, Μονοπατίου, Πεζών, Πηλίου-Β.Σποράδων, Πολυγύρου, Χαλκιδικής, Χανίων και CNO Ιταλίας.

 

 

ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ | Τεχνικές και πρακτικές για ποιοτικό προϊόν 01/02/2017

Μια πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα ενημέρωση πρόσφερε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ε.Α.Σ.Ζ. στους ελαιοκαλλιεργητές του νησιού, σε συνεργασία με την εταιρεία Agron A.E. Και, καθώς η ενημέρωση περιλάμβανε πρώτα πρακτική εξάσκηση στον ελαιώνα, η συμμετοχή ήταν ανέλπιστα μεγάλη -από τις ελάχιστες που είδαμε με τόση ανταπόκριση. Κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των παραγωγών κάθε ηλικίας και της γεωπόνου του Εργαστηρίου Μηχανικής Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίας Γεωργιάδου.

Το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγής ελαιοκάρπου, κάποιες χρονιές, είναι αυτό που «καίει» τους καλλιεργητές, αφού η παραγωγή λαδιού είναι επίπονη και κοστοβόρα διαδικασία και δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλειες. Οι καλλιεργητές έρχονται κάθε φορά αντιμέτωποι με ένα πλήθος από αστάθμητους και μη παράγοντες, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες (οι ήπιοι χειμώνες είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της ελιάς), οι λάθος τακτικές κλαδέματος, οι συνθήκες του ελαιώνα, η σύσταση του εδάφους και πολλοί ακόμη.
Η κα Γεωργιάδου μαζί με τους αγρότες, άφησαν για λίγο τα… θρανία και τους κλειστούς χώρους των ομιλιών και βγήκε μαζί τους στον ελαιώνα ακριβώς δίπλα από το Θέατρο του Σαρακηνάδου που φιλοξένησε το θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Μαζί, είδαν από κοντά ακλάδευτα ελαιόδεντρα και μοιράστηκαν γνώσεις και εμπειρίες. Πολλοί από τους καλλιεργητές μάλιστα μετέφεραν τόσο ενδιαφέροντες τεχνικές και πρακτικές, ακόμη και ονομασίες κλάδων των ελαιόδεντρων, βγαλμένες μες από τη σοφία αιώνων, που ακόμη και η γεωπόνος του προγράμματος δεν έκρυψε το θαυμασμό και την ικανοποίησή της.

Το πρόγραμμα που εκπονείται από τον Ε.Α.Σ.Ζ. έχει σαν στόχο τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των αγροτών σε μεθόδους ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών. «Αν και η αρχική θεματολογία ήταν σχετική με τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, το ενδιαφέρον των παραγωγών στράφηκα αυθόρμητα στο κλάδεμα των δέντρων, μια διαδικασία καθόλου απλή ή εύκολη», λέει η κα Γεωργιάδου. Από το κλάδεμα κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η μελλοντική παραγωγή του ίδιου του δέντρου -όχι τυχαία, στο νησί μας, κάποια κλαδιά που καθορίζουν τη μελλοντική καρποφορία, ονομάζονται «κληρονόμοι», λέξη που όπως παραδέχτηκε η κα Γεωργιάδου, ήταν από τις πλέον εύστοχες που έχει ακούσει.
Η επιμόρφωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής ζωής. Η ελαιοκαλλιέργεια συνήθως αποτελεί τη δεύτερη ή τρίτη απασχόληση των ζακυνθινών, αν και συχνά οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν νέες και σωστές μεθόδους, τις ακολουθούν και τελικά παράγουν εξαίρετο ελαιόλαδο.

Πηγή: http://imerazante.gr/2017/02/02/141011

Συμμετοχή της Ο.Ε.Φ. ΕΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ στην Έκθεση Αγροτικών Τροφίμων & Ποτών, στο πλαίσιο του 3oυ Πανελλήνιου Συνέδριου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Η Ο.Ε.Φ. ΕΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ συμμετείχε στην Έκθεση Αγροτικών Τροφίμων & Ποτών, στο πλαίσιο του 3oυ Πανελλήνιου Συνέδριου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διοργανώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2016.

Στις εργασίες του Συνεδρίου και της έκθεσης, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή αγροτών, στελεχών των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και εκπροσώπων των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων του αγροδιατοφικού τομέα, το οποίο ακολούθησε του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Γεωργίας που διοργανώθηκε από τις ευρωπαϊκές αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca στον ίδιο χώρο, τις δύο προηγούμενες ημέρες, στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2016.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας της Ο.Ε.Φ. για την τριετία 2015-2018.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από το stand των προϊόντων της Ο.Ε.Φ. ΕΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ και των υπολοίπων συμμετεχόντων: