Έκλεψαν νταλίκα με λιπάσματα στο Ηράκλειο

Πηγή: CretaPost
Στην κυριολεξία … φτερά έκανε μια νταλίκα φορτωμένη με λιπάσματα από το λιμάνι του Ηρακλείου όπου την είχε σταθμεύσει ο οδηγός της και υπάλληλος της ιδιοκτήτριας μεταφορικής εταιρείας, προκειμένου να ταξιδέψει με το πλοίο της γραμμής και με προορισμό τον Πειραιά.
Η κλοπή που έγινε σε ανύποπτο χρόνο έγινε αντιληπτή νωρίς χθες το πρωί, όταν ο οδηγός που κατήγγειλε το γεγονός στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου διαπίστωσε ότι το όχημα δεν βρισκόταν στο σημείο όπου το είχε σταθμεύσει.

Η αύξηση των φόρων έθρεψε το λαθρεμπόριο στα αλκοολούχα

των Μελίνας Ζιάγκου, Γιάννη Τσατσάκη

Λάδι στη φωτιά του λαθρεμπορίου και της νοθείας, που εδώ και καιρό «σιγοκαίει» στην αγορά των αλκοολούχων ποτών, έριξαν οι διαδοχικές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον κλάδο.

Ασαφής ο ρόλος της γεωργίας ακριβείας στην ΚΑΠ

Οι νέες τεχνολογίες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020, «ενδεχομένως» υπό το πρίσμα του τρέχοντος συστήματος χρηματοδότησης. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η γεωργία ακριβείας θα συνδέεται με τον πυλώνα των άμεσων πληρωμών ή με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις εν γένει.

Σύμφωνα με τους αγρότες, στην προσπάθεια ανάπτυξης της γεωργίας ακριβείας στην Ευρώπη, οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσουν κονδύλια από άλλους τομείς.

Βιολογική Καταπολέμηση: Ζωντανοί οργανισμοί εναντίoν ζωντανών οργανισμών

Όλο και πιο δημοφιλής γίνεται και στην Ελλάδα –ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών γεωργικά αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών– η βιολογική καταπολέμηση φυτοφάγων εντόμων και ασθενειών με τη χρήση ωφέλιμων εντόμων. Με τη μέθοδο αυτήν, οι παραγωγοί δεν παράγουν μόνο ποιοτικότερα προϊόντα (χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών), αλλά καταφέρνουν να μειώσουν και το κόστος παραγωγής. Όπως μας εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες, το κόστος χρήσης των βιολογικών επεμβάσεων αποδεικνύεται, τελικά, χαμηλότερο σε σχέση με τις χημικές, μια και είναι πιο αποτελεσματικές και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνονται.

Ένα πιστοποιητικό γεύσης ανοίγει την πόρτα των εξαγωγών

Μια ευκαιρία για ενίσχυση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων, αλλά και της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων αγροδιατροφής προσφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας (iTQi), που είναι οργανισμός, με στόχο τη δοκιμή και την προώθηση τροφίμων και ποτών ανώτερης γεύσης από ολόκληρο τον κόσμο.

Φέτος, το ινστιτούτο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις επιχειρήσεις της χώρας μας, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάδειξη και στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Καλλιέργεια πατάτας 2018: Υπερπαραγωγή με αδιάθετες ποσότητες (infographic)

Οι περσινές καλές τιμές της όψιμης πατάτας που πήραν οι παραγωγοί δεν άφησαν περιθώρια για πολλές σκέψεις με τη χειμωνιάτικη καλλιέργεια. Το καλοκαίρι φύτεψαν μεγαλύτερες εκτάσεις και περίμεναν ότι τη χειμερινή περίοδο θα έχουν τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα. Όπως όλα δείχνουν, όμως, οι περσινές τιμές ήταν μία σπίθα σε μία βραδυφλεγή καλλιέργεια, που είδε τις εκτάσεις της να μειώνονται κατά 40% στα χρόνια της κρίσης.

H κοινωνική οικονομία μέσα από το LEADER

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα – εργαστήριο προβληματισμού για την κοινωνική οικονομία και το πρόγραμμα CLLD-LEADER πραγματοποιήθηκε στις 10-2-2018 στη Γραβιά της Φωκίδας.

Ο θεσμός των εργαστηρίων, που καθιέρωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας στις αγροτικές περιοχές της περιφέρειας, συνεχίζει τις παλιές καλές παραδόσεις και την πρωτοτυπία του LEADER, αναδεικνύοντας θέματα της αγροτικής ανάπτυξης, της δικτύωσης πρωτοποριακών δράσεων, με σκοπό τη δημιουργία «δράσεων κλίμακας» για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρακτική των συμμετεχόντων.

Ευρωπαϊκό Κλιμάκιο Ελέγχου ΟΠΕΚΕΠΕ: Ορατές οι βελτιώσεις, ορατά και τα κενά

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, η επίσκεψη του πενταμελούς κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνόδευαν δέκα επιπλέον στελέχη της Κομισιόν και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Να τονιστεί ότι οι ευρωβουλευτές είναι μέλη της Επιτροπής Ελέγχου του προϋπολογισμού της ΕΕ. Στο επίκεντρο βρέθηκε η αποτίμηση της πορείας των 181 έργων προτεραιότητας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για την έξοδο της χώρας από την κρίση και αφορούν πρωτίστως έργα υποδομής.

Σκληρό σιτάρι: Βελτιωμένες ποικιλίες για αύξηση αποδόσεων

Τις ποικιλίες σκληρού σιταριού που διαθέτει η εταιρεία Fyto-Animal Services (FAS) και την κατεύθυνση της έρευνας που συγχρηματοδοτεί η FAS με τις ιταλικές εταιρείες Genetic Service και COSEME, εταιρείες πρωτοπόρες στη βελτίωση των σιτηρών, ανέλυσε ο Βασίλης Μιχαήλ στην εκδήλωση με θέμα το «Παρόν και το μέλλον» της καλλιέργειας, που διοργάνωσε η εταιρεία στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 27ης Agrotica.

ΟΣΔΕ: Ανοίγουν οι πύλες στις 24 Φεβρουαρίου

Το ΟΣΔΕ ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη 22/02, για να υποδεχτεί μέχρι τις 15 Μαΐου περίπου 650.000 αιτήσεις δικαιούχων. Πρόκειται για ένα έργο υψηλών απαιτήσεων, με χρήση τεχνολογιών αιχμής, με πολύπλοκο νομικό υπόβαθρο και σε ένα αυστηρό περιβάλλον παρακολούθησης και ελέγχου από την ΕΕ. Πάνω από 300 ΚΥΔ θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη εργασία περισσότερων των 4.000 χειριστών ταυτόχρονα, για τη συλλογή του συνόλου των αιτήσεων.

ΦΑΣΑ