Η Τζόρτζια, γνωστή ως Πολιτεία των Ροδάκινων, έχει χτίσει μια μακρά παράδοση που την κατατάσσει στην παγκόσμια αφρόκρεμα όσον αφορά την παραγωγή του συγκεκριμένου φρούτου. Φέτος, όμως, φαίνεται ότι τα ροδάκινα της Πολιτείας, όπως και της ευρύτερης περιοχής του Νότου, έχουν μια πραγματικά δύσκολη χρονιά.

Όπως τονίζουν αρκετοί παραγωγοί, οι φετινές ανωμαλίες, που παρατηρούνται στο –συνήθως ευνοϊκότατο για τα ροδάκινα– κλίμα της Τζόρτζια, ευθύνονται για την καταστροφική σεζόν.

hpa-to-asynithisto-xeimwniatiko-klima-plittei-to-rodakino-tis-georgiaΤο ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι που διανύουμε διαδέχθηκε έναν χειμώνα δίχως αρκετά δροσερές νύχτες, πράγμα που φαίνεται ότι είχε αντίκτυπο στο τελικό προϊόν.

Όπως είναι γνωστό, η μη ικανοποίηση των αναγκών των ροδακινιών σε χειμερινό ψύχος, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση ή και την απώλεια της παραγωγής, αλλά και επιπτώσεις ως προς την ποιότητα του προϊόντος, αφού το παραγόμενο ροδάκινο δεν είναι αρκετά ζουμερό. Μάλιστα, με την κλιματική αλλαγή να καλπάζει, μένει να δούμε αν οι διαφοροποιήσεις στο κλίμα της Τζόρτζια θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Ακόμα και υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, υπάρχουν αρκετά ροδάκινα για διοχέτευση στις αγορές του αμερικανικού Νότου. Στη διεθνή αγορά, όμως, η απουσία των ροδάκινων της Τζόρτζια αναμένεται να είναι εμφατική.

Αυτά δεν μπορούν παρά να είναι καλά νέα για την Ελλάδα, που ως παγκόσμια παίκτρια στην εμπορία κονσέρβας ροδάκινου μπορεί να καλύψει η ίδια μέρος του μεγάλου κενού στη διεθνή αγορά.

ΗΠΑ: Το ασυνήθιστο χειμωνιάτικο κλίμα πλήττει την καλλιέργεια ροδάκινου της Τζόρτζια is a post from ypaithros.gr.

Προσθήκη νέου σχολίου

ΦΑΣΑ