Η αγορά επιτραπέζιας ελιάς στην Ιαπωνία

Μια αναλυτική και άκρως διαφωτιστική έκθεση για την ιαπωνική αγορά ελιών δημοσίευσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τόκυο.
Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από την κυρία Ειρήνη Καμά, Γραμματέα Ο.Ε.Υ. Α΄ της πρεσβείας, αναλύει τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς επιτραπέζιας ελιάς στην Ιαπωνία, ενημερώνει για τη θέση της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς σε αυτή και περιέχει χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη αγορά. 

Επανεκτίμηση της παραγωγής 2017/18

Μετά από τα καλοκαιρινά δεδομένα, όλοι προσπαθούν να επαναπροσεγγίσουν τις εκτιμήσεις για την επερχόμενη εσοδεία 2017/18. Οι πιο σημαντικές αλλαγές που διαφαίνονται είναι οι εξής:
α) Εκρηκτική αύξηση της Τυνησίας που βαδίζει για ρεκόρ παραγωγής και αναμένεται να ξεπεράσει τους 350 χιλιάδες τόνους, αναδεικνύοντας την χώρα 2η σε ποσότητα μετά την Ισπανία. Πρόκειται για εξέλιξη που οφείλεται στη σοβαρή ελαϊκή πολιτική που ακολουθεί η χώρα, στην επέκταση νέων φυτεύσεων, αλλά και στην χαμηλή περυσινή παραγωγή (φαινόμενο παρενιαυτοφορίας)

Το ΥΠΑΑΤ ετοιμάζεται για τις ΟΕΦ

Με έγγραφο που έχει αποσταλεί στις κατά τόπους ΔΑΟΚ, γίνεται λόγος για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 611 και 615/2014, σύμφωνα με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στα κράτη μέλη, για την τριετία 2018-2021 να προσδιορίσουν τους ευαίσθητους τομείς προτεραιότητας στην επικράτειά τους και να καθορίσουν την κατανομή της ενωσιακής χρηματοδότησης σε συγκεκριμένους τομείς δραστηριοτήτων των προγραμμάτων εργασίας.
Σημειώνεται ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατακύρωσης των τροποποιήσεων των δύο κανονισμών αλλά το ΥΠΑΑΤ φαίνεται ότι το θεωρεί ως δεδομένο.

Προειδοποιούν για γλοιοσπόριο, κυκλοκόνιο

Συστάσεις για την προστασία των ελαιοδέντρων και από κυκλοκόνιο, γλοιοσπόριο και άλλους εχθρούς δημοσίευσαν τα περιφερειακά κέντρα προστασίας φυτών σε Πάτρα και Αργολίδα.
Συνημμένα αρχεία
- Tεχνικό δελτίο των γεωργικών προειδοποιήσεων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας για τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου, Κεφαλονίας - Ιθάκης

Επιτροπή σοφών κατά της Xylella

Πηγή: lavanguardia.com
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) συγκάλεσε για τις 2 και 3 Οκτωβρίου διεθνή επιστημονική σύσκεψη με στόχο να μπουν οι βάσεις της σύνταξης τεχνικού οδηγού εναντίον της Xylella fastidiosa. Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων διεθνούς εμβέλειας και μεγάλου κύρους.
Η έκδοση θα περιλαμβάνει συστάσεις για "την πρόληψη, τον εντοπισμό, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση του βακτηρίου", καθώς και για την "διευκόλυνση της εφαρμογής όλων των διαθέσιμων πρωτοκόλλων για την προστασία του ελαιώνα ", σύμφωνα με όσα ενημερώνει το IOC.

ΦΑΣΑ