Ανασκόπηση εκτιμήσεων για την 2017/18

Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται στα διεθνή ΜΜΕ του τομέα του ελαιολάδου (και όχι μόνο) οι πρώτες εκτιμήσεις για τη διεθνή παραγωγή ελαιολάδου της ερχόμενης ελαιοκομικής χρονιάς 2017/18. Όλες συγκλίνουν σε σημαντικό βαθμό, με εξαίρεση το πρακτορείο Reuters, και όσα ελληνικά ΜΜΕ έσπευσαν άκριτα να το αναπαράγουν. Στην παρουσα ανάρτηση θα συγκεντρώνουμε τις βασικές εκτιμήσεις που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Προγράμματα ΟΕΦ: Ας προσέξουμε για να έχουμε

Ενόψει της νέας τριετίας προγραμμάτων για Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων, (ΟΕΦ) ήρθε η ώρα να γίνει ένας απολογισμός των μέχρι τώρα πεπραγμένων για την αποφυγή νέων κακοτοπιών 
Τι είναι τα προγράμματα ΟΕΦ; 
H Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί από το 2003 μέχρι και το 2021 τριετή προγράμματα εργασίας για Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), συνολικού τριετούς προϋπολογισμού περίπου 46 εκατομμυρίων ευρώ.

Α' τρίμηνο: Στο 176,2% του ΑΕΠ το χρέος

Πηγή: ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Στα 310,622 δισ. ευρώ ή 176,2% του ΑΕΠ υποχώρησε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ ήταν μακράν το υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Περιθωριοποιείται η νέα γενιά της Ε.Ε.

Πηγή: ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ - Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Έντονες και ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια η περιθωριοποίηση ενός εξαιρετικά σημαντικού αριθμού νέων ανθρώπων ηλικίας 20-34 οι οποίοι είναι εκτός αγοράς εργασίας, εκτός εκπαίδευσης και έξω από οποιοδήποτε πρόγραμμα κατάρτισης (Νeither in Employment nor in Education or Training - NEET).

Κομισιόν κοντράρει Trump για τις ελιές

Πηγή: eleconomista.es
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την υπόθεση της εξεταστικής επιτροπής που συνέστησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σχετικά με το αν οι Ισπανοί εφαρμόζουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον τομέα της ελιάς.
Οι εκπρόσωποι της κοινότητας δηλώνουν πως οι Βρυξέλλες συμμετέχουν στην έρευνα για να "προστατεύσουν τα δικαιώματα των Ισπανών παραγωγών" στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Έως πότε τα λαδόξυδα θα είναι 7ψυχα; (στην Ελλάδα)

Από την Αχαρνών 2 βγαίνει αισιόδοξο μήνυμα ότι –επιτέλους, έστω και με 4 χρόνια καθυστέρηση- θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική χρήση των φιαλιδίων ελαιολάδου στη μαζική εστίαση, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ (HORECA).

105.000 download το βιβλίο του Δημ. Μπόσκου

Όπως ενημέρωσε ο εκδοτικός οίκος InTech το βιβλίο του Καθηγητή Χημείας Τροφίμων του ΑΠΘ κυρίου Δημήτριου Μπόσκου με τίτλο Olive Oil - Constituents, Quality, Health Properties and Bioconversions (Ελαιόλαδο- Συστατικά, Ποιότητα, Ιδιότητες για την Υγεία και Βιομετατροπές) έχουν φτάσει μέχρι στιγμής το εξαιρετικό ύψος των 105.000 μεταφορτώσεων (download).

ΦΑΣΑ